Spriječite ispadanje kose i pojavu peruti

Ispadanje kose i pojava peruti spadaju u najčešće probleme s kosom i vlasištem. U nastavku ćete pronaći informacije o oba problema, zajedno s prijedlozima određenih namirnica koje je poželjno uvrstiti u svoju prehranu. Kosa je sastavljena od bjelančevina keratina. Budući da je kosa inertan materijal, šamponi i ispiranja obogaćeni proteinima ili drugim hranjivim tvarima ne mogu utjecati na rast kose niti učiniti kosu zdravijom.

Gubitak kose – ispadanje kose

Gubitak kose i ispadanje kose može biti ili posljedica bolesti ili normalnog genetskog odgovora na testosteron, muški spolni hormon. Zdrava ljudska glava ima od 80.000 do 150.000 vlasi, od kojih svaka prolazi kroz tri faze rasta neovisno o svim ostalim. U bilo kojem trenutku 90 posto vlasi je u fazi rasta (anagena), koja traje bilo od 1 do 5 godina. Rast prati faza mirovanja (telogen); ovo se završava nakon nekoliko mjeseci, nakon čega se kosa prorjeđuje (katagen) kako bi se omogućio novi rast. Dnevni gubitak od 50 do 200 vlasi normalan je dio ciklusa.

Iako je ćelavost posredovana hormonskim čimbenicima, ima tendenciju pojavljivanja u obiteljima tj. nasljedna je; vaš se rizik može povećati iz broja ćelavih muškaraca među članovima obitelji oba roditelja. Nenormalni gubitak kose može biti potaknut metaboličkim poremećajima (uključujući dijabetes, bolest štitnjače); oštećenja na korijenu kose uzrokovana oštrim tretmanima; stres uzrokovan bolešću; hormonske promjene u trudnoći; medicinski tretmani, uključujući kemoterapiju protiv raka; i vrlo teški poremećaji vlasišta.

Prehrambeni uzroci mogu biti grubo prekomjeran unos vitamina A ili manjak željeza, biotina, cinka ili proteina. Takvi su nedostaci rijetki, iako pretjerani unos sirovog bjelanjka može dovesti do iscrpljivanja biotina.

Tretmani protiv ispadanja kose – ćelavosti

Jedini lijekovi za sprječavanje ispadanja kose su minoksidil (Rogaine), lijek za lokalnu uporabu i finasterid (Propecia), lijek na recept. Gubitak kose zbog stresa ili liječenja lijekovima općenito je privremen. Kosa izgubljena u čuprcima obično raste bez liječenja, ali u nekim će slučajevima možda biti potrebne injekcije kortikosteroida.

Perut – pretjerano ljuštenje vlasišta

Pogađa više od 50 posto populacije. To može biti zbog stresa ili kroničnog i ponavljajućeg kožnog poremećaja, poput seboroičnog dermatitisa, ali najvjerojatniji uzrok je infekcija gljivicama Pytyrosporum ovale. Ove se gljivice prirodno nalazi na vlasištu, ali neki podložniji utjecaju od drugih. Hrani se prirodnim uljima kože i uzrokuje iritaciju i otpadanje mrtve kože. No neki ljudi imaju nasljednu sklonost razvoju kožnih problema koje pokreće osjetljivost na specifičnu hranu. Budući da se hrana koja pojačava pojavu peruti od osobe do osobe, jedini razuman savjet je izbjegavati hranu koja, čini se, pogoršava perut.

Neki slučajevi peruti mogu reagirati na laneno ulje koje, čini se, pomaže kod svrbeža pri kožnim stanjima kao što su psorijaza i ekcem. Uzimajte 1 do 2 žličice dnevno. Trebat ćete pričekati nekoliko tjedana ili mjeseci da biste vidjeli učinak.

Da bi se kontrolirao blagi perut, liječnici obično preporučuju dnevno šamponiranje sve dok perut nije pod kontrolom, a zatim dva puta tjedno radi održavanja. Šamponi protiv peruti sadrže cinkov piriton, katran ili selen sulfid, koji svi djeluju kao piling kako bi se ubrzalo odbacivanje sloja mrtve stanice s vlasišta. Ako ovi šamponi ne djeluju dobro, mogu se pokušati šamponi koji sadrže antifungalni lijek ketokonazol.

Prehrambeni čimbenici koji utječu na kosu i vlasište

Znanstvena analiza kose može potvrditi prisutnost određenih toksičnih elemenata – čak i godinama kasnije. (Analiza kose korištena je 150 godina nakon Napoleonove smrti kako bi se potvrdilo da je pretrpio kronično trovanje arsenom.) Iako daje tako kritične podatke istraživačima, analizom kose ne mogu se utvrditi nedostaci u prehrani – svaka takva tvrdnja je bezvrijedna. Hranjivi sastojci koji doprinose zdravlju kose i vlasišta uključuju niacin, biotin, cink i vitamine A, B 6 i C. Raznovrsna prehrana koja se temelji na osnovnim prehrambenim skupinama namirnica trebala bi osigurati obilne količine svih hranjivih sastojaka, iako određena hrana zapravo može uzrokovati probleme. U nekim slučajevima se perut može poboljšati kada se eliminiraju određene namirnice (vrući napitci, jako začinjena hrana i alkohol).

Za zdravlje kose i vlasišta preporučuje se redovito konzumirati sljedeće:

  • Voće i povrće
  • Cjelovite žitarice
  • Nemasno meso, riba i perad
  • Mliječni proizvodi s malo masti

O Frizerski.net

Administrator web portala Frizerski.net