Zdrava kosa – pomozite svojoj kosi sami

Pročitajte savjete kako zaštiti vašu kosu od štetnih utjecaja. Najviše što možete sami učiniti za prirodnu ljepotu vaše kose je pratiti savjete stručnjaka. U ovom članku saznajte koje su načešći uzroci propadanja i uništavanja kose te u čemu najviše griješimo.

1. Odaberite pravi šampon i regenerator

Šampon ispire prljavštinu, prašinu i ostale čestice koje ne pripadaju vašoj kosi. Budući da kosa, poput kože, s vremenom postaje manje masna, odaberite šampon formuliran za suhu ili normalnu-do-suhu kosu. Šamponirajte nježno, a ne energično, i koncentrirajte šampon na vlasištu, noseći ga sve do suhih krajeva kose.

Često šamponiranje neće uzrokovati probleme, ali svakako koristite balzam. Iako su mnogi komercijalne poruke pretjerane, regenerator za kosu može nanijeti na nju sloj koje zamjenjuje sebum (prekrivač koji štiti vanjski sloj kose, nazvan kutikula) kojega odstranite šamponom. Samim tim pojačava sjaj i kosu čini upravljivijom i lakšom za feniranje i stiliziranje. Ne trebaju vam skupi proizvodi s egzotičnim sastojcima, osim ako vam se ne sviđa način na koji mirišu.

2. Tretirajte mokru kosu pažljivo

Ručnikom prosušite mokru kosu, ali ne trljanjem ili povlačenjem, te ju rastegnite češljem sa širokim zubcima. Ne koristite četke na mokru kosu i izbjegavajte vruće fenove. Velika vrućina na vlažnoj kosi uzrokuje da voda ispod kutikula stvara mjehuriće poput onih u kipućoj vodi. Ti mjehurići uništavaju vašu kosu. Postavite fen za kosu na nisku ili srednju brzinu i toplinu i držite ga da se kreće tako da zrak cirkulira kroz kosu, a ne da se koncentrira sva toplina na jednom mjestu.

3. Kupite kvalitetan pribor za kosu

Potražite češljeve i četke s glatkim, zaobljenim zubima ili čekinjama. Ako se osjećaju oštri vrhovi dok prelazite rukom preko njih, mogu vam rastrgati kosu. Četkajte kosu samo toliko kako biste je oblikovali i njegovali. Staro pravilo o sto puta češljanja kose koje ste možda čuli ostalo je iz dana kad su ljudi šamponirali kosu sapunom i morali četkati nastali film.

4. Nemojte previše tretirati ​​kosu kemikalijama

Prečesto korištenje sredstava za izbjeljivanje, bojanje ili korigiranje i učestalo ponavljanje može doslovno rastopiti pramenove kose i uništiti ju.

5. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu

Sunčeva svjetlost može uništiti proteinsku strukturu kose, ostavljajući je osjetljivom na lomljenje. Svjetlija kosa (bilo prirodna ili kemijski izbijeljena) najosjetljivija je jer ima manje zaštitnog pigmenta. Nije dokazano da kreme za zaštitu kose na suncu sprečavaju oštećenja, ali kapa ili šal dobro će štititi vašu kosu od sunca.

Pročitajte još:

Savjeti za zdraviju i privlačniju kosu

O Frizerski.net

Administrator web portala Frizerski.net